• Sveže novičke iz našega sveta. Kaj počnemo, kje smo prisotni in vse ostale zanimivosti, ki jih želimo deliti z vami.

    NOVIČKE

NOVO pri TROIA AR: Vizualizirajte GIS podatke, s pomočjo obogatene resničnosti (AR)

Obogatena resničnost je rekordno rast doživela v letu 2019. Podpora za razvoj AR je predvideno močna in podprta z velikimi tehnološkimi imeni, kot je Microsoft. Ta je tudi ponudnik HoloLens 2 očal, ki jih lahko preizkusite v podjetju TROIA (za prijavo se pomaknite na dno strani). Od maja 2019 je nameščena uporabniška baza za mobilne naprave ki podpirajo AR, dosegla 1,5 milijarde. Predstavniki industrije v svetu obogatene resničnosti pričakujejo, da bo leto 2020 zaznamovano s hitrim tempom rasti.

Ena glavnih prednosti uporabe AR (obogatena resničnost) je možnost uporabe za podjetja, ki vzdržujejo široko mrežo podzemne in nadzemne infrastrukture in kjer je GIS nuja in eden temeljnih sistemov za podporo operacijam.

Geographic Information Systems (GIS)

Ustvarjanje zemljevidov z uporabo geografskih informacijskih sistemov (GIS) se je začelo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. To je hrbtenica geografske znanosti, vključno s prostorsko analizo in vizualizacijo. Geografski informacijski sistem (GIS) je zasnovan za zajem, manipulacijo, shranjevanje, analizo in upravljanje podatkov. Gre za razširitev kartografije - znanost izdelave zemljevidov - in posameznikom omogoča vizualizacijo, analizo, vprašanja in interpretacijo podatkov. Zainteresirane strani lahko z GIS-om bolje razumejo odnose, trende in vzorce.

Podatki GIS na eni strani hranijo prostorske in geometrijske komponente in tehnične atribute elementov, na drugi pa imajo pomembno vlogo z branjem, shranjevanjem, obdelavo in analizo geoprostorskih informacij, pomembnih za delovanje podjetja.

Standardizirani prostorski podatki GIS združujejo interoperabilnost z drugimi IT sistemi. Na primer, GIS bi moral biti tesno povezan z EAM, oba sistema skupaj pa tvorita skladišče osnovnih sredstev. Medtem ko GIS hrani vse prostorske podatke, ima EAM vse tehnične lastnosti in služi kot popisni podatek.

Tradicionalni pristop k lociranju sredstev podjetja temelji na »ploščatih« GIS podatkih na tiskanih ali digitalnih zemljevidih. Delavci na terenu se morajo zanašati na statične natisnjene zemljevide ali digitalne zemljevide in tako pravilno umestiti infrastrukturo v okolje. Ta postopek je dolgotrajen in nagnjen k človeškim napakam, zlasti s podzemno infrastrukturo. Kombinacija zapletenosti in nedostopnosti vodi do visokih stroškov vsake pobude, povezane z infrastrukturo. Poleg tega nezmožnost terenskih delavcev, da bi neposredno videli podzemna sredstva, občasno povzroči škodo pri izkopu.

Zakaj torej TROIA AR Platforma?

MicrosoftTeams-imageV okviru platforme TROIA AR je razvitih pet (5) aplikacij, ena izmed njih je GISMANAGER. GISMANAGER preoblikuje tradicionalne »ploščate« GIS podatke in premaga ovire dvodimenzionalne preslikave, s čimer prenese GIS podatke v tridimenzionalni svet. Rešitev povečuje situacijsko ozaveščenost, tako da delavci na terenu vidijo podzemno infrastrukturo okoli sebe na najbolj naraven način. Večja situacijska ozaveščenost in večje razumevanje okolice privede do večje produktivnosti, zmanjšanja človeških napak in varnejšega delovnega okolja.

 

 

Kaj je novega pri TROIA GISMANAGER: 

  • Možnost prikaza podzemne gredi
  • Upravljanje razdalje za vizualizacijo AR
  • 3D vizualizacija linij / cevi
  • Natančno merjenje razdalje med predmeti na terenu
  • Natančnost GPS signala
  • Število satelitov GPS
  • 2D mini-karta / ortofoto z uporabniškim položajem in vizualizacijo plasti (za boljšo orientacijo na terenu)
  • Podatki o ravni baterije GPS

Vpliv tal na letališki pisti.

Vpliv tal na letališki pisti.

Zveni zanimivo? Preizkusi v živo!

Prijavi se na HoloLens 2 DEMO predstavitev ZDAJ!

prejšnji članek   naslednji članek

vsi članki